Jakkara 4/7

Moikka!
Viime viikolla kerroin, kuinka valmistin jakkaraani jalat. Jotta jalat kiinnittyvät kauniisti, ne tarvitsevat kaverikseen kauniit sarjat. Sarjat yhdistävät, mutta myös kaunistavat lopputulosta piilottamalla jakkaran sisäpintoja. Tänään siis edetään sarjojen valmistukseen.

On tärkeää säätää mitat oikein halutun lopputuloksen aikaansaamiseksi.JAKKARAN SARJAT:

Sarjat ovat työstetty, kuten muutkin jakkaran osat sahaten, höyläämällä ja sirkkelöimällä. Nyt jatketaan uusien puuntyöstökoneiden parissa.

Tapituskone:

Tapituskoneella tehdään tappeja, jotka auttavat valmiin tuotteen kiinnittymään tehtyihin loviin (tässä tapauksessa jalkoihin – tästä voit palata jalkojen valmistukseen).
 Tapituskone avataan takaa. Jakoavaimen avulla kääntämällä muutterista haluttu leveys 30mm (alla) ja paksuus 10mm (edessä käsin pyöritettävä hahlo). 40mm – 10mm = 30mm. Takaluukku suljetaan, jotta kone käynnistyy käynnistäessä.
Siirry koneen etupuolelle. Edessä metalliterän pituus 2,8mm on valmiina. Syvyys säädetään vasteen vasemmasta ruuvin reiästä, mitta pöydän reunasta 14mm, jonka avulla saan selville halutun pituuden: 14mm + 28mm = 42mm. Aloitus säätö kohdassa 275mm +20mm apukapula ja huomioidaan tässä koneessa myös ”mystinen 5mm”, jota ei todennäköisesti muualla ole.

Testaa mieluummin monta kertaa kuin pilaa lopullinen tuote väärillä mitoilla.Korkeus säädetään veivaamalla alta kahvasta. Säädä puristin kuten pitkäloviporakoneessa. Pieni takatuki taakse käsipuristimella kiinni.
 Käynnistä tapituskone vasemman puoleisesta vihreästä napista, jolloin terä lähtee liikkeelle. Anna kiertää tyhjiä kierroksia ennen kuin asetat sarjan tasolle.
Aseta sitten rauhassa sarja säädettyyn kohtaan ja paina toista vihreää painiketta. Pidä sarjasta kiinni, kunnes tunnet puristimen puristavan sitä. Anna terän pyörähtää sarjan ympäri ja tehdä tappi. Ota sitten sarja pois, kun puristin irrottaa otteen ja sammuta punaisesta napista.


Huomioitavaa:

Anna terän tehdä muutamia kierroksia rauhassa, ennen kuin asetat sarjan koneeseen. Kannattaa myös testata, että tulee halutun muotoinen ja oikeaan kohtaan molempiin suuntiin ennen kuin tuote asetetaan tasolle. Jätä sarjan huono puoli vastetta päin, tällöin se jää piiloon lopullisessa tuotteessa. Ei sormia pyörivään terään.

Pienellä jyrsimellä jyrsitään sarjan reunat, kuten viime postauksessa tein jalkoja työstäessäni. Viimeistele sarjat käsin hiomapaperilla.

Tue sarjaa, kunnes puristin kiinnittyy tukevasti, jotta sarja pysyy paikoillaan.

Tässä oli mielenkiintoista seurata terän liikeratoja. Meni kyllä paljon aikaa, kun tuli pohtia mittoja joka suunnasta. Jos aiemmin tuli olla keskittynyt, nyt piti olla tuplasti keskittynyt juurikin mittausten takia. Mielenkiintoista sinänsä, että tässä taisi kaikki säädöt onnistua lopulliseen työhön ilman isompia korjauksia verrattaen pitkäloviporakoneella työskentelyyn.

Jakkaraprojektin viidessä osassa tulet kuulemaan, kuinka valmistin jakkaran istuin osan, kannen. Seuraavaa postausta odotellessa aurinkoisia päiviä toivotellen


Caroliina

Sinua saattaisi kiinnostaa...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *