Jakkara 5/7

Viime postauksessa kerroin, kuinka valmistin sarjat jakkaraan. Hiljalleen voidaan alkaa nähdä, että tämä projekti valmistuu.

Tänään valmistetaan jakkaran kansi valmiiksi. Pidemmittä puheitta itse puun työstämiseen!

JAKKARAN KANSI:

Jakkaran kansi on tuolin näkyvin ja mahdollisesti kuluvin osa, sillä kun aika varmasti istutaan, riippuen toki käyttötarkoituksesta. Tämä jakkaran kansi valmistetaan kahdesta kansipalasta, jotka liitetään puisilla tapeilla yhteen. On siis tehtävä reiät näille tapeille. Reiät valmistuvat kätevästi ja symmetrisesti monikaraporakoneella.

Monikaraporakoneella porataan reikiä näppärästi poljinta painamalla.

Monikaraporakone:

Monikaraporakone tekee tuotteeseen ruuvin reiät haluttuun kohtaan symmetrisesti. On tärkeää muistaa asettaa oikean väriset terät niille osoitettuihin paikkoihin porakoneessa: mustat terät mustiin paikkoihin ja punaiset punaisiin paikkoihin, muuten terä pyörii väärään suuntaan eikä poraa reikää. Emme halua nähdä samupilveä tai syttyvää tulipaloa.

 Aseta vaste oikeaan kohtaan koneen etupuolella, terät osuvat piirrettyihin merkkeihin symmetrisesti. Muista 45 suorakulman huomioiminen erityisesti terien suunnasta.
Mene koneen taakse, säädä oranssista vivusta paksuus, korkeus (ilmoitetaan kymmenyksinä ja on puolet halutusta pituudesta eli 2mm on tässä 100) sekä mutterista terän syvyys: 30mm  25mm väli terästä lautaan = 55mm.
 Tule takaisin koneen eteen. Kiinnitä ylipuristimet ja paina oikean puoleista valkeaa nappia – kone käynnistyy. Jalalla painamalla polkimen alas saat terät liikkumaan kannen sisään ja tehtyä halutun syvyiset reiät. Punaisesta napista saat sammutettua koneen. 10 x 50 tapeilla saadaan kansilevyt kiinnittymään toisiinsa.


Vannesahalla sahaat käden sijat kuten samaan tapaan kuin työstäessäsi jalkoja (palauta mieleesi vannesahaus täältä): tee sahalla lovet ”hammas rivi”, jotka irtoavat yksitellen kun sahaat lopulta hiljalleen hieman kaarevasti palaset pois.
Siisti nauhahiomakoneella kädensija. Muista myös reunojen pyöristykset ja loppuviimeistely käsin hiomalla, jotta lopputulos on käsin kosketeltavan upea.

Monikaraporakoneella oli joko helpompi hahmottaa mittojen asettaminen tai sitten olin jo harjaantunut edellisten koneiden parissa asettamaan säätöjä, koska tämä tuntui menevän helposti.

Seuraavassa postauksessa luet, kuinka valmsitan klossit, joilla kansi kiinnitetään jalkakehikkoon. Ensi viikkoon siis!

Sinua saattaisi kiinnostaa...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *