Jakkara 2/7

Hei sinne! Tänään kerron lisää jakkaraprojektistani. Vuorossa tänään on liimapuulevyn valmistus.


Miksi liimapuulevyä ylipäänsä valmistetaan? Suurin tarve liimapuulevylle on silloin, kun halutaan varmistaa, että puutuote säilyttää muotonsa eikä ala kääntyillä ja vääntyillä. Liimapuulevyn pinta on viimeistelty, huoliteltu ja ennen kaikkea suora (riippuen tietysti tekijästä).


LIIMAPUULEVYN VALMISTUS:


Aloita valmistelemalla työpiste. Hae lähettyville kaikki tarvitsemasi liimasta käsipuristimiin ja teipattuihin apupaloihin, pensseleihin sekä talttaan, jotta työskentely on sujuvaa ja joutuisaa. Kun laitat liiman puun pinnalle, sinun tulee tietää täsmälleen mitä teet eikä siinä ole aikaa lähteä etsimään puuttuvia välineitä.


B. Palat ladotaan niin, että päädystä katsottuna puun syyt muodostavat aaltomaisen kuvion eli joka toinen pala kaartuu ylös ja joka toinen alaspäin. Kannattaa huomioida myös mahdolliset kuivat oksan paikat, että ne jäisivät työn taakse (ne eivät ole niitä puun kauneimpia kohtia).

 Kun palaset on aseteltu halutusti, merkitään lyijykynällä V, joka kulkee kaikkien puiden kautta (näin muistetaan mikä pala on missäkin kohtaa eikä tarvitse muistella mikä pala oli missäkin).

Palarivi käännetään kyljelleen viimeistä palasta lukuunottamatta. Levitä ohut liimakerros reippaasti ja kääntele palaset takaisin V-kuvioinnin osoittamaan muotoon. Purista syntynyt levy apukapuloiden ja puristimien avulla tiukasti yhteen. Anna työn kuivua 15 minuuttia. Kun mahdollinen pursunnut liima alkaa nahoittua, sitä voi alkaa poistaa taltan tai puuveitsen avulla.

Irrota liimalevy puristuksesta ja aseta tasolle vähintään toiseksi 15 minuutiksi. Asettele seuraavat palat ja jatka, kunnes kaikki liimalevyt on valmistettu.

 Liimalevyt kannattaa työstää järjestyksessä niin, että tiedät aina mitä seuraavaksi liimataan, ehdit työstää päältä enimmät liimat kunnes seuraava levy laitetaan puristuksiin. Lisäksi ehdit työstämään edeltävää tasoa aina kuivumisajalla tasolla.

Huomioitavaa:

Tärkeää on antaa liiman nahoittua rauhassa. Silloin liima irtoaa paremmin ja on vähemmän hiottavaa. On tärkeää poistaa liima hyvin, sillä se tulee näkyviin viimeistään, kun puu pintakäsitellään eikä se näytä hyvältä lopputuloksessa.

Muista, ettet koskaan laita märkää liimaa mihinkään puutyökoneeseen, erityisesti höyliin. Liiman poistaminen on nimittäin äärimmäisen vaikeaa.

Jos apupalikat ovat tarttuneet kiinni liimalevyyn, vasaroi reilusti, jotta palaset irtoavat liimauksesta.

Mikäli et jatka työstämistä heti, asettele liimalevyt ilmavasti päällekkäin torniksi, jotta levyt saavat kuivua rauhassa ja tasaisesti.


Kuivumisen jälkeen:

Liimakäsiteltyjen puiden on tärkeä saada hengittää sillä aikaa, kun niitä ei työstetä.


Kun liimapuulevy on kuivunut, aloitetaan työstä ”alusta”: oikohöylätään 45 suorakulmaan, tasohöylätään lähes lopulliseen mittaan, puolitetaan palat halutun mittaiseksi sirkkelillä, hiotaan nauhahiomakoneella ja lopuksi katkaistaan pituus tarkkuussahalla. Tähän tarkemman selostuksen löydät edeltävästä postauksesta Jakkara Osa1/7. Aina on vaihtoehtona myös jättää liimapuulevyn valmistus ammattilaisille ja ostaa ne valmiina, jolloin tämä prosessi jää välistä.

Mitä itse opin? Sen, että apupalikat tulee laittaa tiiviisti liimattavia palasia vasten, jotta liimauksesta tulee kestävä ja tiivis. Kaikki muut jakkaran osat onnistuivat, mutta tietysti kannessa, näkyvimmässä osassa tuli tämä virhe, ettei puristus ollut riittävä ja se kyllä harmittaa. Mutta muistan täst’edes.

 Hoksasin myös, että nahoittuvaa liimaa ei kannata aloittaa työstää liian varhain eikä toisaalta työstää kovin lujaa, ettei puunpintaan tule jälkiä.

 Liimapuulevyn vaiheita oli kiva toteuttaa. Aloin ymmärtää, että tästä syntyy vielä jotain!
Seuraavassa osassa tulen kertomaan sinulle, kuinka valmistin jakkaran jalat käyttämällä mm. pitkäloviporakonetta. Ensikertaan siis!

Aurinkoisia päiviä sinulle toivottaa,
Caroliina

Sinua saattaisi kiinnostaa...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *